Instruktion för egenvård

Daglig tandvård hemma är det viktigaste för mun- och tandhälsan. Först och främst gäller det tandborstning med fluortandkräm morgon och kväll. Borsten ska vara mjuk och man ska undvika att borsta för kraftigt. En alltför hård borste eller för kraftig borstning kan slita på och skada området runt i synnerhet tandhalsen och tandköttskanterna.

Mellanrummet mellan tänderna blir vanligtvis inte tillräckligt rent enbart med borstning. Utöver tandborste är tandtråd, tandstickor och en mellanrumsborste utmärkta hjälpmedel.  Din tandhygienist hjälper dig att välja lämpliga hjälpmedel för egenvården.

Man ska helst inte borsta tänderna genast efter en måltid. Efter maten eller mellanmålet är det bäst att skölja munnen med vatten och ta en xylitolsugtablett. Du kan använda fluorsugtabletter för att stärka karieskänsliga tänder. Du kan också minska risken för karies genom att följa regelbundna måltider - det minskar på syraattackerna.

När du sköter dina tänder själv blir vår arbetsinsats rätt liten. Då räcker det vanligtvis med regelbunden tandkontroll och rengöring.